Zencefilin Faydaları Nelerdir? Ne Şekilde Kullanılır?
Sindirim sistemine, mideye, kalbe ve solunum yollarına şifasıyla dost olan bu bitkinin ağrı kesici ve enfeksiyonlara karşı savunmada da etkileri vardır. Çeşitli kanserlerde de önleyici olan bu bitkinin bilinçsiz kullanımı hamilelikte düşüğe, mide ekşimelerine, kalp ritminde bozukluğuna sebep olabilir. Cerrahi operasyonlar öncesi kullanımı önerilmeyen bu bitkinin güçlü bir kan sulandırıcı etkisi vardır.
Toz zencefil maske olarak kullanılabilen bu bitkinin cildi yenileyici özelliği de vardır. Haftada birkaç kere kullanımı tavsiye edilir. İlaç sektöründe, baharatçılıkta, kozmetikte kullanımı yaygın olan bu bitkinin insan vücuduna birçok olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Zencefilin Kilo Vermeye Etkisi
Yukardaki başlıkta yazılan ve yazılamayan tüm faydalarının yanında zencefilin metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakıcı özelliği ile de diyetisyenlerin hastalarına reçetelerinde, çeşitli şekillerde sıkça verildiği görülmektedir. Vücuttaki toksinlerin atımını da hızlandıran bu bitki her derde deva gibi. Çok güçlü etkileri olan bu bitkinin mide problemleri ve sindirim sisteminde problemleri olan kişilerin tüketmemesi önerilir.
Zencefili taze veya kuru, çiğ veya pişmiş şekilde kullanmak mümkündür. Kilo verme aşamasında daha çok zencefil çayı şeklinde tüketilen bir bitkidir. Zencefil veya zencefil çayının kan sulandırıcı etkisi, safra oluşumunu artırıcı özelliği gibi çeşitli etkileri sebebiyle kişilerin bu açılardan kullanım sırasında dozuna ve yan etkilerine dikkat emesi gerekmektedir.
Göbek Eriten Zencefil Çayı Tarifleri
Karın bölgesindeki yağlanma hem kadınların hem erkeklerin sıkıntı yaşadığı üzerine birçok araştırmaların yapıldığı bir konudur. Bu aşamada etkili olan zencefil bitkisinin en kolay ve keyifli tüketim şekillerinden biri olan çay halinin birçok tarifi vardır. Bunlardan birkaçına bu başlık altında örnek vereceğiz.
En kolay ve popüler tariflerinden biri kaynar suda dilimli bir şekilde zencefili demlemek ve limon suyu ile içmektir. Limon suyu ile hem güzel bir aroma hem de yağ yakıcı etkisinin artmasını sağlayabilirsiniz. Diğer bir tarif ise bal ile kullanımıdır. Bu şekliyle zencefilin keskin adı birazda olsa kırılmış olur. Yağ yakıcı etkisi ile birlikte çok güçlü bir antioksidan olma özelliği de taşır. Soğuk kış günlerinin de vazgeçilmez içeceklerindendir. Limon, bal ve zencefilin üçlü şekilde kullanımı da adeta bir şifa deposudur. Tariflerden bir diğeri de limon kabukları ile zencefilin demlenerek ve karanfil ilavesi ile tüketilen çaydır. Güzel kokusuyla beğeni toplamaktadır. Bu çeşit çayların uyumadan önce veya yemek öncesi tüketimi ile zencefil çayının yağ yakımında hızlandırıcı etkisinin arttığı söylenmektedir.
Sonuç olarak hem bir şifa deposu hem de zayıflamada etkisi olan zencefili birçok şekilde tüketmek mümkün. Tüketim şekilleri ve miktarı yaşa ve kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu aşamada aşırı kullanımı önerilmez. Son zamanlarda popüler olan diyet çaylarının başrollerinde olan zencefil iyi bir yağ yakıcı özellikte taşır. Zencefil baharat ve ilaç sektöründe sıkça kullanılan bir bitkidir. Toz halinde kullanımı yaygındır. Bu türeviyle baharat olarak da günlük olarak tüketilebilir. Vitaminlerce zengin, sakinleştirici, bağışıklık sistemini güçlendirici, birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan şifa deposu zencefil çayına günlük diyetinizde yer vermelisiniz.